tips menyediakan candy buffet yang menarik dan comel

(karaspartyideas)

salam,

rasanya semua yg dtg ke sini mesti suka tgk parti2 mat saleh yg comel kan. yelah sape tak teruja tgk comel melampau tu haha..

tapi, bila kita organize parti kita sendiri, macam saya sendiri, akan berfikir panjang sebelum membeli. akan tanya diri berbaloi ke, boleh guna byk kali ke, praktikal ke?

ha praktikaliti ni plg penting.. sebab saya pernah terbaca satu tips party planner adalah jgn mengabaikan org paling penting dalam parti tu. contoh kanak2 punye birthday party, kita punyelah hias bagai candy buffet, tapi budak2 takut nak ambik mak dia marah takut pecah ka. dan budak2 normally (age 1-5) takkan ingat pun cemana cantiknye deko parti tu, diorg hanya akan ingat how fun the party was. mak bapak yg 'ooh' 'ahh' 'comelnya' sebab kita dah tua. erkk.. yes kena admit tu. fun bagi budak2 biasanya diaorg akan main 'lepas bebas', makan sesuka hati (itupun parti budak2 kan so sugary food oklah sekali sekala ye 'dentist' mommies out there.. hehe) dan mak bapak boleh rehat jugak lepas penat lelah susah payah bwk anak luangkan masa datang kan..

ok tips utk candy buffet adalah:


1. reachable by children. tak yah nak jengket nak ambik ka.. meja tinggi sgt ke.. kene panggil mak lagi haishhh.

(pic from karaspartyideas)

2. tak yah guna jar yg mahal2 sgt krg mak bapak takuttt last2 tak kasik anak ambik sgt. jar yg murah ada jual kat sini haha promote sekali kui3x..

(from karasparty ideas)

3. limit the food. satu makanan sikit2 aje. baru org boleh rasa macam2. nampak colourful. mcm mat saleh gitu.. nama jijah jadi jennifer gitu hahaha..

(karas partyideas)

4. letak makanan yg hitlah, betul2 sedap, tp affordable mcm cadbury mini choc ka, chipsmore cookies ka, apam dot2 ka, mini donut tersedap di daerah u ke. ingat beli yg dah well established sedap. or yg u dah try. kalau kita nak beli smarties ke marshmallow siapkan cupcake case ka, biar dorg ceduk n makan sambil main. mcm candy shop lah lebih kurg. cute cupcake case available here in partykru.



(karaspartyideas---> i-fall-in-love)

5. buat makanan utk si kecil. macam comel kan kalau ada mini burger ke, or semua yg mini2 lah utk mulut2 kecil ni. mcm karas dia akan puji planner yg buat makanan saiz kanak2 mcm mini pavlova ke. yelah dia memang party planner yg best. a good party planner will go insane thinking about the guests. sebab bygkan kau buat masak kawah dan beriani gam, budak2 biasa tak minat pun. pikir dan plan for the lil ones okeh.

6. so far sepanjang pemerhatian saya, main items utk candy buffet adalah:

a. cake/cupcake stand



b. candy jars




c. piring2 letak makanan-boleh guna pinggan kat rumah aje pun

d. hiasan-can be extremely creative here girls. use items in your house.

dan semua ini kalau nak save budget boleh shopping di sini, sebab saya memang pengsurvey barang. cerewet pulak tu hikhik. barang kalau dibeli utk party adalah reliable, murah dan cantik. comel jugak kenkadang... iyelah sekali sekala ada jua brg mahal sket tp biasalah kita org pompuan.. (a-la-san)

boleh juga buat sendiri, mat saleh guna barang2 kalerful, recycle sume comel aja kan..

so its up to you. mcm saya. i am a working mother, so takde masa nak diy projek sangat, kalau ada pun very limited, so saya pilih barang yg boleh diguna semula, mudah disimpan dan mestilah chomellllllll.. yg penting mudah nak assemble, hias sume. jimat masa, gembiraaaaa..

tips ni utk kid's party ajalah, kalau u nak buat di hotel ke, yg mana org dewasa hadir ke, buat dessert table guna expensive tableware pun no problemo. tp tulah, biasanya we need the candy buffet/ dessert table to attract the kids and make them quiet for 5 minutes kan (while eating or observing)..

ok see ya in the next tips. have fun browsing here,. check out my super easy step-by-step diy project.

Berminat untuk memulakan bisnes Candy Buffet dan Chocolate Fountain??



(atau klik iklan pada bahagian 'atas' atau sidebar atas 'kanan')


love from the partykru.

diana ali
0129061272

2 comments:

  1. Halo sis,Ada Jual candy jars mcm kt dalam gambar tu tak..interested la.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi has.. xde stok dah.. sori ya

      Delete