easy peasy party deco (diy)



salam,

sekolah dah bukak balik.. yeay.. ke nangis hakhak.. maka bermulalah sesi kesibukan saya. 2 minggu cuti syukur dpt buat mcm2. termasuk melancarkan blog ini hihi..



seperti yg digembar-gemburkan, kononlah saya nak tunjukkan cara membuat party deco ala2 pergantungan ini. dulu tak reti tau, bile buat parti, kena beli yg dah siap dan gantung2. so terhad sikit takkan tiap2 tahun nak gantung bende sama kan.. b.o.r.i.n.g. so sekarang tidak lagi. boleh pilih gambar yang berkenan dan buat sendiriiiii.. suka tak??? nak buat besar ke kecil ke.. boleh..

so cara dia adalah sama dengan cara deko glass jar dulu di sini, tapi sebab terajin dan ada modifikasi sikit saya copy n paste semula:


(pakai printer di rumah, so a bit blurry photo nih)

Cara2:

1. Google perkataan 'cartoon princess' ke contoh.

2. Carik gambar yg berkenan, free, save to ur pc.

3. bukak word 'new' page, klik 'insert' kat upper bar, klik 'picture' dan pastekan gambar tu

4. rupanya kat word kita boleh adjust height and width dia ye.. hihi try n error kat sini. boleh paste berape byk yg u nak, mesti pandai kan cut n paste nih..

5. dah set, ready to print out. tricky part here, save kalau u takde power colourful printer like me, so save to ur pendrive. printer kena baik punye baru cantik okeh. ink mestilah water resistant kalau boleh. and anor tricky part.. find a sticker paper, yess ada wujud ye sticker paper size A4. jgn jadi mcm i tak tahu kah3x. bukan yg label2 tu ye. dia exactly one plain paper. and printkan gambar tadi di sticker paper. i print di kedai buku aje. kedai buku biasa mmg power printer dia
(or dlm projek ni i print aje di kertas yg tebal sikit, mcm kertas cover folio tu-sgt memori form 3 buat folio hihi)

actually kalau kita dah terer bab2 copy2 dia atas, kita boleh invent mcm2 benda. nanti ada few things lg saya tunjuk okkay..

cuma tambahan brg kat sini adalah:


(cloth pegs/ sepit baju. ada tali jut tu sekali. brg ni dah lama sgt beli sebab comel tapi tatau nak buat apa.. kalau nak boleh inform nanti saya carikkan.. kut2 ada lagi kat kedai tu..)

boleh gantung gambar anak2 jugak in between the pic.. saya tak buat sebab ada lil princess kat tepi potpetpotpet tanya macam2 kenapa gantung this that, kenapa ambik gambar---> pitam. kalau gantung gambar dia confirm nangis nak pegang tu = photoshoot selesai masa tu gak hahah.. mmg mencabar ye sedara sedari nak bukak blogshop party nih, brg2 anak2 akan cukai dulu, ambik belon, buku etc hihihi.. kdg2 dah print sticker, dia jumpa n tampal kat muka ---> pitam..

ok saya akan sibuk sikit sebab sekolah dah start semula..

tp saya akan selalu post kerja2 repekan yg saya buat..

skrg dah fall in love dgn kertas doily.. ada next project ya..

simple tp suka..

utk korg semua..

ooh partykru ada bday party projects in july, september and november.

semoga semuanya ok.. insyaallah..

kerana anda semua, maka saya dpt berdiri di sini--> tiba2 mode artis wakakak

but, i love u all, trust me.. tq bye

5 comments:

  1. u kene macam ai kot...tunggu kekenit tido baru bole buat...siang kat opis time lunch selalu la jadi mangsa...kalu x,mmg haru kena kacau...

    ReplyDelete
  2. aah ogosh.. memang kena buat malam aje. masalahnya dorg pun tido lambat sampai i yg tido dulu.. opis is d lil escape ya betolll..

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. hai farhana.. sorry baru bukak blog. sepit ni banyak dijual di kedai MR DIY. google okey.. dia mcm Daiso dan sengakatan dengannya. have fun!!

      Delete